Hormonsko neravnovesje – zakaj že?

Ali ste vedeli, da naša telesa, oziroma natančneje žleze z notranjim izločanjem, proizvajajo več kot 100 različnih hormonov? Priznam, da sem tudi sam šele pred kratkim izvedel za ta podatek. Kakorkoli, na nek način me fascinira dejstvo, da so naša telesa tako inteligentna, da jim uspeva vzdrževati občutljivo ravnovesje med temi majhnimi kemičnimi prenašalci, ki imajo tako velik pomen. Vplivajo namreč na metabolizem, težo, raven energije v telesu, razpoloženje, možganske funkcije, spanje, spolnost in še veliko več. In ja, v glavnem jih naše telo uspeva imeti pod nadzorom in v ravnovesju… dokler mu mi sami ne “nagajamo”. OK, včasih so za določene hormonske motnje odgovorni dejavniki, na katere nimamo vpliva (dednost, hormonski motilci v okolju itd..). Ampak večino težav s “ponorelimi” hormoni v modernem svetu lahko zreduciramo na dva dejavnika: stres in nezdrava prehrana . O zdravih proteinih, maščobah, antioksidantih itd.. se da veliko prebrati na različnih straneh in iz različnih virov..

 

Kar pa se meni osebno zdi zelo pomembno in me tudi veseli, je, da se da z nekaterimi metodami, kot so masaže, refleksna terapija itd.. pomembno vplivati na delovanje hormonov in jih spravljati v red. Poleg tega, da je splošno znano, kako dobra masaža in refleksna terapija znižuje nivo stresa, so bili pozitivni vplivi refleksne terapije tudi že klinično dokazani. Na primer, leta 1991 so na znameniti univerzi UCLA v Los Angelesu izvedli raziskavo o vplivu refleksne terapije na PMS. Ugotovili so, da je 62 % žensk, ki so tedensko bile deležne refleksne terapije, občutilo bistveno olajšanje simptomov PMS.

Torej, če vemo, kako pomembno je delovanje hormonov in da vplivajo na to, kako čutimo, mislimo, izgledamo.. in če vemo, da se da pri tem pomagati, zakaj ne bi izgledali bolje, imeli lepše postave, se počutili bolje, mislili jasneje, pozitivneje..