Vonjave, ki nas pomirjajo, poživljajo, krepijo…

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste prišli na kakšen kraj ali v kakšen prostor in ste bili čisto prevzeti od vonja, ki ste ga zaznali? Občutek je mogoče bil prijeten, neprijeten, lahko da vas je vonj v trenutku spomnil na kakšen dogodek… Kakorkoli, zanimivo je, da izmed vseh čutov edino vonj lahko obide talamus in vstopi direktno globoko v možgane. Zato lahko naši možgani zaznajo vonj dvakrat hitreje kot npr. bolečino.. Več o tem, zakaj nam lahko vonj obudi spomin na kak dogodek in nasploh o vonju v tem zanimivem članku na BBC-jevem spletnem portalu.

Meni osebno pa je še najbolj zanimivo to, da lahko vonjave uporabimo tudi v terapevtske namene. In s pomočjo eteričnih olj lahko dejansko združimo prijetno s koristnim. Govorim o aromaterapiji seveda.

 

Opojne dišave, ki prihajajo iz eteričnih olj, je možno izkoristiti na različne načine. Pri nas jih z veseljem ponujamo pri masažah in tako še povečamo koristen učinek le-teh. Lahko nas pomirjajo, poživljajo, krepijo..

Ne glede na to, na kakšen način jih uporabljamo, vedno več raziskav potrjuje, da aromaterapija dejansko deluje in to zelo hitro. Naslednjič, ko boste napeti in pod stresom, se ustavite, vzemite si čas in povohajte vrtnico, sivko, bergamotko…

Naj diši…