Koristi sproščanja vratu in hrbta na delovnem mestu

  • Masaža na stolu kot podpora pisarniškim uslužbencem

Otrdel vrat, ramena, bolečine v križu… Kdorkoli je že sedel za pisarniško mizo ves dan bo prepoznal te simptome izčrpanosti.

Če povzamemo Davida Palmerja, soizumitelja prvega masažnega stola in ustanovitelja TouchPro inštituta v San Franciscu, lahko večino fizičnih simptomov povezanih s pisarniškim delom pripišemo oslabeli cirkulaciji.

Masaža na stolu omili oziroma odpravi težave povzročene s slabšo cirkulacijo. Sprostijo se nam hrbtne mišice, olajša se napetost v vratu. Celo 15 minutna masaža vratu, hrbta, lahko poveča cirkulacijo, nam povrne energijo in preprečuje poškodbe.

Palmer še nadalje ugotavlja: »Če uporabljamo masažo na stolu

preventivno, nam pomaga vzrdževati homeostatično ravnovesje, ki preprečuje, da bi majhne težave postale velike.«

Iz Urada za zdravstveno izobraževanje Univerze v Pennsylvaniji.

www.vpul.upenn.edu

 

Koristi masaže na stolu – raziskava

Vedno več velikih korporacij (npr. Motorola) in tudi manjših podjetij ponuja svojim zaposlenim v podporo masažo na delovnem mestu.

Rezultati raziskave spletne strani www.incorporatemassage.com kažejo na izjemne koristi masaže na stolu:

1. Znižuje stres

Nivo stresa se po masažizniža za neverjetnih 85 %! Ena največjih koristi sedeče masaže je vsekakor tako drastičen upad nivoja stresa (merjeno pred in po masaži). Torej takšna masaža učinkovito znižuje stres.

2. Blaži tesnobo in depresijo

Ena pomembnejših koristi pisarniške masaže je, da se po njej bistveno izboljšajo znaki tesnobein depresije (za 26 % pri tesnobi in 28 % pri depresiji)

3. Odpravlja napetost in bolečine v mišicah

Bolečine v hrbtu se dobesedno prepolovijo po takšni masaži. V raziskavi je bilo zabeleženo 48 % izboljšanje glede napetosti in bolečin v mišicah.

4. Izboljšuje kvaliteto spanja

Več študij ugotavlja, da se v povprečju spanje po masaži izboljša za 28 %. To vključuje tako skupno trajanjekot tudi manj motenj v samem spanju.

5. Odpravlja glavobole

Glavoboli se z redno masažo popravijo v povprečju za 48 % tako v trajanju kot intenzivnosti .

6. Znižuje krvni pritisk

Krvni pritisk se zniža v povprečju za 6 %, kar mogoče ne zveni veliko.Ampak to lahko dobesedno pomenirazliko med visokim in normalnim krvnim pritiskom in to brez zdravil! Poleg tega je iz študij razviden trajen koristen učinek masaže. Pri skupini, ki je bila deležna masaže, je namreč bil izmerjen nižji krvni pritisk tudi tedne po tem, ko ni bilo več masaž, v primerjavi s skupino, ki teh sploh ni bila deležna.

7. Krepi imunski sistem

Ena od koristi masaže na stolu je, da se po raziskavah celic imunskega sistema,funkcija le-teh izboljša po masaži za celih 35 %. To še posebej velja priavtoimunskih obolenjih in vnetnih stanjih.

8. Izboljšuje koncentracijo, jasnost misli ter dviguje raven energije

Sodeč po dveh različnih raziskavah so zaposleni po masaži pri matematičnih testih pokazali večjo pozornost, hitrost in natančnost.

Naj še enkrat poudarimo, da so te raziskave bile opravljene po 15-20 minutnih masažah na delovnem mestu!

Torej lahko povzamemo, da zaposleni po masaži čutijo bistveno manj stresa, posledično so bolj produktivni, manj verjetni so nenačrtovani izostanki z dela. Pozitivni učinki masaže se poznajo praktično pri vsakem..

https://www.incorporatemassage.com/blog/benefits-of-corporate-massage-at-work