Moč dotika

RAZISKAVA O TEM, KAKO DOTIK V KOŠARKARSKI EKIPI POVEČUJE ZAUPANJE IN SODELOVANJE

Medosebni dotik napoveduje boljšo igro v Nacionalni košarkarski zvezi – NBA. Zaradi jasnih meril skupinske in individualne igre, obilice udarcev po zadnjici, petk, prsnih trkov so bile ekipe v NBA odlična ciljna skupina za raziskovanje vpliva dotikov na zmage.

Raziskovalna skupina na kalifornijski univerzi Berkeley je izhajala iz tega, da medosebni dotik lahko spodbudi zaupanje in sodelovanje. Sklepali so, da bi več dotikanja med člani ekipe v začetku sezone moralo napovedati več sodelovalnega vedenja in boljšo igro med sezono.

V raziskavo je bilo vključenih 30 ekip, to je 294 igralcev NBA, v sezoni 2008/09. Raziskovalci so analizirali videoposnetke s tekem, pri čemer so beležili pojavnost, način in trajanje slavilnih dotikov (trki s pestmi, trki z ramami v skoku, dvojne petke itd.), ki so sledili igralčevemu uspešnemu metu.

Rezultat raziskave: Slavilni dotiki med tekmami začetnega dela sezone so bili povezani z boljšo igro v vsej sezoni, tako pri posameznih igralcih kot pri ekipah. To nam prikazuje tudi naslednji graf:

 

Vir: M. W. Kraus, C. Huang, D. Keltner: Tactile communication, cooperation and performance: an ethological study of the NBA, Emotion 10, 2010: 745- 749. Objavila zveza American Psychological Association.

Če ima dotik v košarkarski ekipi tak pomen, kjer med člani ekipe ni bližine v smislu intimnosti, ampak gre le za bežne dotike, koliko je potem pomemben ljubeč dotik med ljudmi, ki so si blizu?