10 najhujših učinkov stresa

  1. Telo začne uporabljati maščobne rezerve za pridobivanje energije. Maščoba ostaja v krvnih žilah in lahko povzroča arteriosklerozo (odebelitev arterijskih sten). To vodi v zoženje krvnih žil in povečuje možnost za srčni napad.
  2. Srce bije hitreje, kar vodi k višjem krvnem pritisku, to povzroča tudi glavobole. Obremenjene so vse krvne žile.
  3. Jetra povečano izločajo glukozo, da mišice dobijo energijo. Del neizrabljene glukoze lahko ostaja v krvnem obtoku, kar vodi v diabetes.
  4. Nadledvične žleze izločajo stresni hormon kortizol. Kortizol v večjih količinah deluje toksično na možgane, povzroča depresijo, izgubo spomina…
  5. Zmanjša se prekrvavitev mehurja. Če se mehur kontinuirano ne prazni, prihaja do vnetij mehurja.
  6. Stres oslabi naš imunski sistem. S tem razni mikrobi pridobijo možnost, da se razširijo v našem telesu.
  7. Napete mišice v vratu in ramenih povzročajo bolečine. Ta mišična napetost lahko zavira prenašanje živčnih signalov v različne dele telesa. Na primer tinitus (zvonjenje v ušesih) je posledica pritiska na živčne končiče.
  8. Prebavni sistem ne deluje pravilno, ker prebavila niso dovolj preskrbljena s krvjo. Telesu se to ne zdi prioriteta, ko se počuti, da je v nevarnosti. Vsaka prebavna motnja se samo še poslabša.
  9. Stres direktno vpliva na naš endokrin sistem (žleze z notranjim izločanjem). Povzroča, da naše žleze in izločanje hormonov niso več v ravnovesju.
  10. Dihanje postane plitvejše in hitrejše. Telo ne dobi dovolj kisika, v telesu se posledično nabirajo toksini.