Navodila

Priprava na masažo   Kako se pripraviti na masažo, da bo učinek kar največji? Masažo vsak doživlja na svoj način. Naš odziv je povezan s tem, kako se počutimo in kako razmišljamo pred masažo ter kam usmerimo fokus med masiranjem. Razmišljajmo o lepih stvareh, če se hočemo počutiti lepo. Masaža je niz povezanih dotikov, ko [...]

Priprava na masažo

 

Kako se pripraviti na masažo, da bo učinek kar največji?

Masažo vsak doživlja na svoj način. Naš odziv je povezan s tem, kako se počutimo in kako razmišljamo pred masažo ter kam usmerimo fokus med masiranjem. Razmišljajmo o lepih stvareh, če se hočemo počutiti lepo.

Masaža je niz povezanih dotikov, ko nam maser z rokami drsi po naši koži, pritiska na mišice v določenem zaporedju prijemov, nas boža, gnete, pritiska… kar deluje pomirjujoče ali poživljajoče. Ko se osredotočimo še na energijo, pa se preko telesa dotaknemo še srca in uma.

Ne gre za to, da nam nekdo nekaj počne… z masažo sprožimo proces, na katerega se odzove naše telo, da začne samo iskati svoje naravno ravnovesje, izločati strupe in negativno energijo, se obnavljati, organi začnejo bolj aktivno in nemoteno funkcionirati. Občutek dogajanja v telesu se dotakne naših čustev, zazremo se vase in dobimo priložnost, da vidimo tisto, česar prej nismo, ozavestimo, česar se nismo zavedali in vidimo stvari z bolj sončne in lepše strani.

Masaža:

 • Sprošča mišično napetost, obnavlja njihovo normalno delovanje
 • Pomaga pri drenaži odpadnih snovi – mlečne kisline, ogljikovega dioksida, sečnine…
 • Oblikuje in utrjuje mišice, jim daje tonus
 • Pospešuje pretok krvi in limfe, s čimer se izboljša videz kože in preskrba organov s krvjo
 • Spodbuja osrednje živčevje, da ustvarja občutek brezmejne sproščenosti
 • Pospeši presnovo, zmanjša stres in utrujenost

Masaža ni čarobna paličica, čudežno zdravilo, lahko nam pa bistveno olajša težave in je odlična preventiva za razne bolezni, saj se po njej res vrhunsko dobro počutimo.

Kako se pripravimo na masažo?

 • Na masažo ne pridite s polnim želodcem, ker telo takrat prebavlja in je lahko pritisk masaže neprijeten. Od zadnjega obroka naj mine vsaj 1 ura.
 • Pred masažo ali takoj po njej se izogibajte alkoholu; pitje namreč oslabi učinek masaže, pospeši proces absorbcije in lahko povzroči slabost. Masaža pa lahko pomaga pri milejšem »mačku«, saj pomaga očistiti telo
 • Na masažo pojdite, ko imate čas; ne hitite na masažo in tudi naj se vam ne mudi že kar takoj naprej po opravkih. Rezervirajte si še vsaj pol ure po masaži, da se učinki umirijo oz. ponovno aktivirate, in da se telo spet uravnovesi
 • Odstranite nakit pred masažo.
 • Pridite brez posebnih pričakovanj, odprti za nove izkušnje. Vaša pričakovanja konkretnih rezultatov masaže lahko samo ovirajo maserja. Zagotovo pa lahko pričakujete, da boste bolj sproščeni, manj utrujeni, bolj polni življenja in veselja. Nekateri med masažo jasneje vidijo svojo situacijo, dobivajo rešitve in ideje. Drugi so rahlo previdni, zaskrbljeni, spet tretji so lahko čisto evforični. Lahko, da boste po masaži lačni, morda budnejši kot prej. Možno je tudi, da boste utrujeni in vas bo vleklo spat. Nekaterim se močno odprejo tudi čustva in je možno, da se zjočejo. To je del procesa čiščenja, je čisto normalno in potem se običajno zelo dobro počutimo.

Kam s svojimi mislimi med masažo?

 • Četudi imate kup skrbi, jih pustite doma. Posvetite se sebi. Zdaj ste na vrsti vi. Vzemite si ta čas kot oazo miru sredi dneva in vseh izzivov, s katerimi se srečujete.
 • Spraznite glavo vseh misli. Odženite skrbi. Svoje misli usmerite na telo tukaj in zdaj. Spremljajte svoje dihanje. Fokusirajte se na občutke v telesu. Sprejemajte dotik in vse, kar vam ponuja. Sprejemajte ga. Predajte se mu. Vam je všeč? Vas boli? Vam je prijeten? Prehiter? Prepočasen? Dišeč? Česa bi radi več, česa manj? Maserju tudi povejte, kaj vam ni všeč oz. kaj bi vam bilo. Ljudje smo različni in vsak ima drugačne želje.
 • Opazujte sebe. Ozrite se v svoj notranji svet. Kaj čutite? Če začutite negativna čustva, jih samo spustite… kot bi odpihnili milni mehurček, ki se v zraku razblini in že ga več ni. Če je čustvo kot npr. žalost premočno, pa kar zajočite, če tako čutite. Naj gre ven in naredi prostor za srečo.
 • Če se misli vračajo, ali če vas nekaj močno skrbi, preusmerite svoje misli vsaj za čas masaže in razmišljajte o tem, za kaj ste hvaležni, na kaj ste ponosni, kaj vas osrečuje, kaj vas pomirja, kaj vam daje energijo, kaj vas navdušuje, koga ljubite in kdo vas ljubi, kaj imate radi pri sebi, kaj si boste lepega še privoščili itd.

Kaj pa po masaži?

 • Idealno je, če si lahko vzamete še malo časa za počitek, da se procesi v telesu spet naravnajo.
 • Pijte veliko vode, da se izločijo strupi in da si prečistite telo.
 • Če vam čas dopušča, pojdite na lahkoten sprehod v naravo, da se še nadihate svežega zraka.
 • Ne prhajte se takoj po masaži, da se lahko eterična olja vpijejo v vašo kožo. Po navadi potrebujejo za to 30 min ali več, v krvnem obtoku pa lahko ostanejo tudi do 8 ur. Dobro pa je, če si po daljšem odmoru privoščite toplo kopel.
 • Lahko, da pride do reakcij in se boste zaradi izločanja strupov in vseh procesov, ki potekajo v telesu, nekaj časa neugodno počutili. Te težave bodo hitro popustile in počutili se boste bolje. Masaža deluje veliko močneje, kot si morda mislimo. Včasih čutimo učinke še 2-3 dni po masaži.
 • Počnite kaj prijetnega, preživite čas z bližnjimi, ustvarjajte, poslušajte glasbo…